Cabernet franc – a szőlő, amely a saját útját járja

villany

A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc borversenyének is. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek főszereplője a cabernet franc. Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a cabernet franc fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

Döntősök

Geri Ádám

Kárpát-medencei pályafutása egy angol világfi úri passziójaként indult, a filoxéra után már több hazai borvidéken megjelent, pedig olykor a nevét se tudták helyesen leírni, mai aranykorát a szocializmus alapozta meg. Bemutatkozik a cabernet franc.

Olvasd el

Jakab Tamás

A földrajzi és a történeti/emberi áttekintésből az az alapvető következtetés adódik, hogy mindkét terület kiválóan alkalmas a vörösborok készítésére, ezt a termelők nagyon pontosan tudják, és ez irányban fejlesztik tovább birtokaikat, szőlőiket.

Olvasd el

Sztanev Bertalan

Mindenütt látjuk, tapasztaljuk a márkák szerepét és jelentőségét, ahogy egy szó, egy kép, vagy éppen egy dallam teszi teljesen egyértelművé a fogyasztó számára a termék
beazonosítását.

Olvasd el

A kategória támogatója

Villány és az első Franc du Monde

A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc&Franc rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után úgy döntöttünk, itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde 2021.

A megmérettetésre minden olyan régióból várunk borokat, akik a Villányi borvidékhez hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra. Elhatározásunkat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2019-ig a Villányi borvidék már 5 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a legmeghatározóbb európai és újvilági franc termelő régiók bemutatkozhattak a Franc&Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc&Franc programunkat egy nemzetközi Franc borverseny életre hívásában is úttörők legyünk. A víziónk egy olyan borverseny, ami a cabernet franc-ról szól.
További információkért látogasson el a www.francdumonde.com weboldalunkra.

A kategória díjai

  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese elektronikus „érmet” kap, amelyet megjelentethet a győztes cikk mellett, illetve a cikket közlő weboldal vagy blog főoldalán.
  • A kategória győztese egy 3 napos (2 éjszaka) felejthetet villányi borutat nyer a Villányi borvidék jóvoltából (Polgár Pincészet, Gere Attila Pincészete, Dráva Hotel, Bock Pince, Csányi Pincészet, Günzer Családi Birtok, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – részletek itt).
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 15–18-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne Villány.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) kap egy-egy borcsomagot a Villányi borvidék jóvoltából. A borcsomag tartalma egy palack Villányi RedY és egy palack Villányi Franc.
  • A kategória mindegyik döntőse meghívást kap az augusztus 16-i díjátadó rendezvényre (Patricius Borház, Tokaj).

A Zsűri

Debreczeni Mónika
Debreczeni Mónika

Villány egyik legmeghatározóbb borászata, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója már több mint 15 éve. Közgazdászként és angol szakfordítóként szerzett diplomát, boros tanulmányait pedig a londoni Wine & Spirit Education Trust intézményében végezte. Kifinomult ízlését nemcsak borai, hanem a bor és a művészet „keresztezésével” született projektjei is bizonyítják, mint a birtok mesés teraszán látható, kortárs művészek által festett hordók, vagy a prémium boraik ihlette kortárs költők és írók alkotásai. Villányi szőlősgazdaként a cabernet franc fajta kiemelten fontos számára, de az a hazai kékszőlő, a kékfrankos is, és olyan, szinte kihalt szőlőket is életre keltett, mint a csókaszőlő.

Dr. Veszelszki Ágnes
Dr. Veszelszki Ágnes

Nyelvész, közgazdász, újmédia-kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetében működő Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. Alapvetően a digitális kommunikáció megújuló formáit, újabban a tudománykommunikációt kutatja. A bor témakörével szakmai szempontból – nem csak fogyasztóként – 2016 óta foglalkozik, azóta tart a Corvinus-egyetem mesterszakos hallgatóinak Borkommunikáció kurzust. 2018-ban jelent meg ugyanezen a címen egy szerkesztett kötete, amelynek jelenleg az angol nyelvű kiadásán dolgozik. Ehhez kapcsolódóan Facebook- és Instagram-oldalt is kezel. A Sánta Zoltán-emlékdíj 2019-es első kitüntetettje.

Győrffy Zoltán
Győrffy Zoltán

Magyar nyelv és irodalom szakon szerzett egyetemi diplomát, két egyetemi magazin alapítója, több napilapnál dolgozott, 2000 és 2010 között a Pécsi Tudományegyetem sajtószóvivője volt. 2008-ban elindította a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazint, amelynek 13 éve főszerkesztője, mellette publikált a Decanter, VinCE, Gusto, Magyar Konyha, Iće i piće, Time Out és más magazinokban is. Számos borfesztivál és borverseny szervezője, amelyek közül kiemelhető a Portugieser du Monde és a Pannon Borrégió TOP25. A Magyar Borszakírók Körének egyik társelnöke, borszakíróként több rangos díjat kapott. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem kutatás- és innovációfejlesztési főosztályvezetője, egyik fő projektje az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének fejlesztése.


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.