Csúcsmodern és tájba simul

lajver

A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc borversenyének is. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek főszereplője a cabernet franc. Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a cabernet franc fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

Döntősök

Götz Eszter

Egyre több környezettudatos szőlősgazda és borász épít ki energia- és vízgazdálkodásra épülő ökológiai rendszert, mellette pedig a zöld építési technológiákat és eszközöket is a borkészítés szolgálatába állítja. A folyamatot a legutóbbi években felgyorsította egy világméretű jelenség: a fiatalok mozgalma egy élhetőbb környezetért. Az új generáció színrelépése a nyilvánosságban a borászatban is radikális váltást ígér.

Olvasd el

Fürdős Zsanett

Mádtól nem messze, a Tokaji borvidék lankáin épül a Sauska új pincészete: egy birtokközpont és egy modern üzem. A látványterveket nézve képzeletünk működésbe lép, a kör alakja különféle jelentéstartalmakat hoz be. Egymásba metszett gyűrű, lencse, tányér, csészealj vagy egy szempár.

Olvasd el

Szegő Hanna

A Csehország morva vidékén lévő Lahofer pincészet új épülete jól tükrözi az ősi borhagyomány és a 21. századi borkészítési technológiák harmonikus együttműködését. A Chybik + Kristof stúdió által tervezett hipermodern pincészet egyesíti a látogatóközpontot, a kóstolótermeket és bortermelés létesítményeit. Az épület szinte belemerül a tájba, finom szimbiózist alkotva a szőlősorokkal.

Olvasd el

A kategória támogatója

Lajver – modernitás harmóniában a természettel

26 hektár, 4 tábla, 30 terasz – a borászat tervezésénél lényeges szempont volt, hogy tiszteletben tartsuk a természeti adottságokat és alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy ezáltal a birtok minél harmonikusabban illeszkedjen a környezetbe. A négy táblán kialakított harminc teraszos ültetvény tökéletesen idomul a Lajvér patak medréhez, ami különleges és természetes mikroklímát biztosít a birtoknak.

12 szőlőfajta, 48 díj – tizenkét szőlőfajtát telepítettünk, mégsem készítünk mindegyikből önálló tételt. Bizonyos fajták számunkra kedvesebbek, ha nem önmagukban kerülnek palackba. Gyakran szokatlan, újszerű házasításokkal tudjuk a legjobban kifejezni azt, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolunk.

5 funkció, 3 szárny – az ultramodern, tiszta vonalú épület a kompromisszumoktól mentes feldolgozás koncepciója köré épült. Célunk az volt, hogy a tájba jól illeszkedő, építészetileg kiemelkedő épületet hozzunk létre, amelynek a jelentős része a föld alatt van. Az építés során az olyan természetes anyagok felhasználására törekedtünk, mint a fa, beton, kő, fém és üveg. A létesítmény minden szükséges funkciónak tökéletesen megfelel: egyszerre látogatóközpont, borbisztró, ipari épület, raktár és pince. A természetes borkészítés lényege a szőlő kíméletes feldolgozása, amely a modern gravitációs technológián alapul.

1 márka: Lajver

www.lajverwine.com

A kategória díjai

A kategória díjai

  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese elektronikus „érmet” kap, amelyet megjelentethet a győztes cikk mellett, illetve a cikket közlő weboldal vagy blog főoldalán.
  • A kategória győztese egy 3 napos (2 éjszaka) felejthetet villányi borutat nyer a Villányi borvidék jóvoltából (Polgár Pincészet, Gere Attila Pincészete, Dráva Hotel, Bock Pince, Csányi Pincészet, Günzer Családi Birtok, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – részletek itt).
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 15–18-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne Villány.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) kap egy-egy borcsomagot a Villányi borvidék jóvoltából. A borcsomag tartalma egy palack Villányi RedY és egy palack Villányi Franc.
  • A kategória mindegyik döntőse meghívást kap az augusztus 16-i díjátadó rendezvényre (Patricius Borház, Tokaj).

A Zsűri

Rókusfalvy
Rókusfalvy Pál

Rókusfalvy Pál zenészként és pedagógusként indult, majd a rádiózás és televíziózás volt elsődleges hivatása, ma a kommunikációs szakma egyik piacvezető ügynökségét vezeti. Mellette 1999 óta egyre inkább a bor tölti ki az életét; a saját 8 hektáros birtoka mellett az ágazat általános felvirágoztatásán dolgozik: a Borászok Borásza alapítója, a nemzetközi résztvevőkkel szerveződő Borkonferencia és Pezsgőkonferencia alapító társszervezője, az Etyeki Piknik főszervezője.

Tóth Tímea
Tóth Tímea

A Lajver Borbirtok brand managere, aki karrierje során 10 évet a szállodaiparban töltött, 10 évet pedig magánszektorban, HR, Kereskedelem és Marketing területen. 2017-ben csatlakozott a Lajver Borbirtok csapatához, mely igazi szerelem munka lett számára. A borászat modernségével, filozófiájával, boraival és az itt dolgozó maroknyi, de mindenképp elkötelezett, hűséges csapatával, számára a tökéletes munkahelyet jelenti. „Részese lenni egy márka felépítésének, piacra bevezetésének – igazi kihívás. Feladataim is sokrétűek, de ez a színesség az, ami motivál, hogy napról napra jobbak és sikeresebbek legyünk.”

Dobos Tamás

Vizuális szakember és művészeti vezető, grafikus, akinek több mint másfél évtizede a bor is élete része. Dolgozott a VinCE Magazin és a Nők Lapja Café képszerkesztőjeként, és több külföldi weboldalt is készített, többek között a Steven Spurrier vezette Academie du Vin könyvkiadó honlapját, jelenleg pedig a brit WineDigital.co.uk projekt munkatársa. A Hungarianwines.eu alapítója és társtulajdonosa, aki nap mint nap azon munkálkodik, hogy a weboldalon keresztül a világon minél több emberhez eljussanak a magyar borokról szóló hírek. Gyakran bírál hazai és nemzetközi borversenyeken, az ország egyik legkiemelkedőbb vaktesztelője (aki nem hiszi, tegye próbára).


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.