Csúcsmodern és tájba simul

lajver

A cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első cabernet franc borversenyének is. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek főszereplője a cabernet franc. Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a cabernet franc fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

Döntősök

Götz Eszter

Egyre több környezettudatos szőlősgazda és borász épít ki energia- és vízgazdálkodásra épülő ökológiai rendszert, mellette pedig a zöld építési technológiákat és eszközöket is a borkészítés szolgálatába állítja. A folyamatot a legutóbbi években felgyorsította egy világméretű jelenség: a fiatalok mozgalma egy élhetőbb környezetért. Az új generáció színrelépése a nyilvánosságban a borászatban is radikális váltást ígér.

Olvasd el

Fürdős Zsanett

Mádtól nem messze, a Tokaji borvidék lankáin épül a Sauska új pincészete: egy birtokközpont és egy modern üzem. A látványterveket nézve képzeletünk működésbe lép, a kör alakja különféle jelentéstartalmakat hoz be. Egymásba metszett gyűrű, lencse, tányér, csészealj vagy egy szempár.

Olvasd el

Szegő Hanna

A Csehország morva vidékén lévő Lahofer pincészet új épülete jól tükrözi az ősi borhagyomány és a 21. századi borkészítési technológiák harmonikus együttműködését. A Chybik + Kristof stúdió által tervezett hipermodern pincészet egyesíti a látogatóközpontot, a kóstolótermeket és bortermelés létesítményeit. Az épület szinte belemerül a tájba, finom szimbiózist alkotva a szőlősorokkal.

Olvasd el

A kategória támogatója

Lajver – modernitás harmóniában a természettel

26 hektár, 4 tábla, 30 terasz – a borászat tervezésénél lényeges szempont volt, hogy tiszteletben tartsuk a természeti adottságokat és alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy ezáltal a birtok minél harmonikusabban illeszkedjen a környezetbe. A négy táblán kialakított harminc teraszos ültetvény tökéletesen idomul a Lajvér patak medréhez, ami különleges és természetes mikroklímát biztosít a birtoknak.

12 szőlőfajta, 48 díj – tizenkét szőlőfajtát telepítettünk, mégsem készítünk mindegyikből önálló tételt. Bizonyos fajták számunkra kedvesebbek, ha nem önmagukban kerülnek palackba. Gyakran szokatlan, újszerű házasításokkal tudjuk a legjobban kifejezni azt, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolunk.

5 funkció, 3 szárny – az ultramodern, tiszta vonalú épület a kompromisszumoktól mentes feldolgozás koncepciója köré épült. Célunk az volt, hogy a tájba jól illeszkedő, építészetileg kiemelkedő épületet hozzunk létre, amelynek a jelentős része a föld alatt van. Az építés során az olyan természetes anyagok felhasználására törekedtünk, mint a fa, beton, kő, fém és üveg. A létesítmény minden szükséges funkciónak tökéletesen megfelel: egyszerre látogatóközpont, borbisztró, ipari épület, raktár és pince. A természetes borkészítés lényege a szőlő kíméletes feldolgozása, amely a modern gravitációs technológián alapul.

1 márka: Lajver

www.lajverwine.com

A kategória díjai

A kategória díjai

  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese elektronikus „érmet” kap, amelyet megjelentethet a győztes cikk mellett, illetve a cikket közlő weboldal vagy blog főoldalán.
  • A kategória győztese egy 3 napos (2 éjszaka) felejthetet villányi borutat nyer a Villányi borvidék jóvoltából (Polgár Pincészet, Gere Attila Pincészete, Dráva Hotel, Bock Pince, Csányi Pincészet, Günzer Családi Birtok, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – részletek itt).
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 15–18-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne Villány.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) kap egy-egy borcsomagot a Villányi borvidék jóvoltából. A borcsomag tartalma egy palack Villányi RedY és egy palack Villányi Franc.
  • A kategória mindegyik döntőse meghívást kap az augusztus 16-i díjátadó rendezvényre (Patricius Borház, Tokaj).

A Zsűri

Rókusfalvy
Rókusfalvy Pál

Rókusfalvy Pál zenészként és pedagógusként indult, majd a rádiózás és televíziózás volt elsődleges hivatása, ma a kommunikációs szakma egyik piacvezető ügynökségét vezeti. Mellette 1999 óta egyre inkább a bor tölti ki az életét; a saját 8 hektáros birtoka mellett az ágazat általános felvirágoztatásán dolgozik: a Borászok Borásza alapítója, a nemzetközi résztvevőkkel szerveződő Borkonferencia és Pezsgőkonferencia alapító társszervezője, az Etyeki Piknik főszervezője.

Tóth Tímea
Tóth Tímea

A Lajver Borbirtok brand managere, aki karrierje során 10 évet a szállodaiparban töltött, 10 évet pedig magánszektorban, HR, Kereskedelem és Marketing területen. 2017-ben csatlakozott a Lajver Borbirtok csapatához, mely igazi szerelem munka lett számára. A borászat modernségével, filozófiájával, boraival és az itt dolgozó maroknyi, de mindenképp elkötelezett, hűséges csapatával, számára a tökéletes munkahelyet jelenti. „Részese lenni egy márka felépítésének, piacra bevezetésének – igazi kihívás. Feladataim is sokrétűek, de ez a színesség az, ami motivál, hogy napról napra jobbak és sikeresebbek legyünk.”

Dobos Tamas
Dobos Tamás

Vizuális szakember és művészeti vezető, grafikus, akinek több mint másfél évtizede a bor is élete része. Dolgozott a VinCE Magazin és a Nők Lapja Café képszerkesztőjeként, és több külföldi weboldalt is készített, többek között a Steven Spurrier vezette Academie du Vin könyvkiadó honlapját, jelenleg pedig a brit WineDigital.co.uk projekt munkatársa. A Hungarianwines.eu alapítója és társtulajdonosa, aki nap mint nap azon munkálkodik, hogy a weboldalon keresztül a világon minél több emberhez eljussanak a magyar borokról szóló hírek. Gyakran bírál hazai és nemzetközi borversenyeken, az ország egyik legkiemelkedőbb vaktesztelője (aki nem hiszi, tegye próbára).