Beszélgetés Jármai-Németh Alízzal, az Agrármarketing Centrum borágazati projektmenedzserével

– Most minden idődet a hazai borászatok közösségi marketingfeladatai töltik ki, és ahogy ezt az elmúlt hónapokban magam is láthattam, van dolgotok bőven. Hamarosan sor kerül a csehországi promócióra, tartottatok szemináriumot a bor és a klímaváltozás vonatkozásairól, de szerveztek oroszországi borpromóciós rendezvényt is. Mi most a legfrissebb projekt, amivel foglalkoztok?

Jelenleg, ahogy említed, a borpromóciós rendezvényeink vannak előtérben, valamint a nemzetközi borkommunikáció. Februárban részt vettünk az Egyesült Királyság szakmai közönségének szóló, harmadik alkalommal megrendezett Furmint February szervezében, együttműködve a Wines of Hungary UK‑vel. Tavaly novemberben elindítottuk a Hungarian Wine Business Programot, amelynek keretében Helsinkiben tartottunk egy hibrid rendezvényt, Németország piacát célozva pedig egy online mesterkurzust, melyeket irányított kóstolóval kötöttünk össze. A következő állomás Csehország, ahol szintén online eseményre készülünk, majd Oroszország, ahol már lehetőségünk lesz a részben személyes megvalósításra is. Ezen kívül Litvániában és Svédországban szervezünk hasonlót, egyelőre online, de nagyon várjuk, hogy sor kerülhessen újra a személyes találkozásokra is. Ezen felül folyamatosan készítjük a 22 magyar borvidéket bemutató videósorozatunkat. Tavaly ősszel kezdődött a projekt, és idén egészen a szüreti időszakig járjuk az országot. Az ismeretterjesztő kisfilmek mind a nemzetközi, mind a hazai, bor iránt érdeklődő közönség számára nyújtanak érdekességeket. Szeretnénk, ha a külpiacokon is minél szélesebb körben ismernék meg a magyar borászatok munkáját és borvidékeink változatosságát.

– 16 éve foglalkozom borral és boros rendezvényekkel, megéltem már néhány változást a hazai közösségi bormarketing terén, de most látom először, hogy jó kezekbe kerültek a dolgok. A mostani AMC aktív és igénybe veszi a terepen dolgozó szakemberek véleményét – ennek egyik hamarosan kézzelfogható gyümölcse a brit Decanter magazin magyar melléklete. Te láttad már a kiadványt? Miért választottátok a Decanter magazint?

Nagyszerű érzés volt kézbe fogni és olvasni a Magyarországról szóló kiegészítő számot. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy az Agrármarketing Centrum vezetősége nyitott volt erre a projektre, és lehetőségünk volt megvalósítani, mert a magyar bormarketing történetében korábban nem volt olyan nemzetközi megjelenés, amely ekkora, a bor iránt érdeklődő közönséget elért volna, akiknek jelentős része ráadásul szakmai berkekben tevékenykedik. Ezúton is köszönet jár Toronyi Zsuzsának (Wines of Hungary UK), aki hatalmas munkát fektetett a sikeres megvalósításba.

– Aki szereti a munkáját, az mindenképpen hatékonyabb, márpedig Te szereted a bort és a bor világát – tudom, most is rendszeresen kóstolsz, tanulsz. Sőt, korábban top éttermek sommelier-jeként dolgoztál (Alabárdos, St Andrea Skybar), ami megint csak más oldalról segíti a borászokat. A sommelier-ként szerzett tapasztalataidat tudod a mostani munkád során kamatoztatni?

Több szempontból is sokat segít, igen. Egyrészt fontos, hogy a bor világában szerzett ismereteimre és kapcsolataimra továbbra is támaszkodhatom, másrészt viszont hajt előre a tudat, hogy a magyar borászok milyen csodálatos borokat készítenek, amelyek sikerrel állják, állnák meg a helyüket a nemzetközi versenyben, és amelyeket sajnos jelenleg a nagyvilág még rendkívül kevéssé ismer. Mindkét általad említett hely – ahol a vendégek 70-80%-át nemzetközi vendégek tették ki – segített abban, hogy ezen tudatosan változtatni akarjak, mivel láttam azt, hogy Tokajon kívül szinte egyetlen másik borvidékünkről sincsen tudomásuk. Az AMC-nél jelenleg egy nagyon komoly szakmai csapat dolgozik azon, hogy a jövőben a többi nagyszerű bortermelő vidék is ismertté váljon a nemzetközi szakmai színtéren és a fogyasztók között.

Wines of Hungary
Aliz
decanter
Forrás: Decanter magazin

– Lezajlott az Interwine Díj, a borászotok honlapjainak versenye, amely kezdeményezéshez az Agrármarketing Centrum csatlakozott – nagy öröm ez számunkra, támogatás nélkül nem valósult volna meg a projekt. Mit szólsz a győztesekhez?

Először köszönöm, hogy megkerestetek minket az ötlettel, és örülök, hogy támogathattuk a projektet, mivel olyan jellegű kezdeményezésről van szó, amely szintén a borászatok külpiacokon történő sikeres szereplését segíti. Nagyon nagy dolog, hogy már elsőre 52 borászat nevezett, ez úton is szeretnék gratulálni minden győztesnek, és bízom benne, hogy a bírálatkor kapott vélemények és a nyeremények által a továbbiakban még eredményesebbé válnak majd honlapfejlesztés és marketing terén.

– Említetted, hogy további hathatós segítséget szeretnétek nyújtani a borászatok külpiacokra jutása kapcsán. Elárulod, hogy mit tervez ennek kapcsán az AMC?

Előkészítési fázisban van egy online előadássorozat borászatok részére, amely az export témakörét érinti, úgyhogy a következő hetekben érdemes lesz rendszeresen figyelni a közösségi felületeinket és a borászatokkal foglalkozó oldalakat is. 😊

– Hogy látod, a borászatok mennyire aktívak, amikor megkeresitek őket valamilyen projekt, rendezvény, felhívás kapcsán?

Eddig az a tapasztalat, hogy a borpromóciós rendezvényeken – amelyeket egyelőre a pandémia miatt rendhagyó online vagy hibrid formában szervezünk – szívesen vesznek részt a borászatok. Ezeken az eseményeken arra is biztosítunk lehetőséget, hogy élőszóban vagy előre rögzített felvétel segítségével személyesen is bemutathassák a pincészetüket a borászok vagy a borászatok képviselői.

– És van-e bármi, amit elmondanál még?

Ahogyan fent is említetted, az AMC igyekszik a terepen dolgozó szakemberek véleményét figyelembe venni. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen ők azok – beleértve a ti munkátokat is – akik már hosszú-hosszú évek óta folyamatos kapcsolatban vannak a borászatokkal, ráadásul a külpiacok nézőpontjából is szemlélni tudják a magyar bor, borászat helyzetét. Úgy gondolom, akkor leszünk igazán sikeresek, ha a rendelkezésre álló tudás segítségével közösen visszük előre a magyar bor ügyét.

Szekszard

Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.