Terra Benedicta

Kadarka / Kadarska / Skadarska / Gamza

Részlet a Terra Benedicta című könyvből

Szerzők: Dr. Mészáros Gabriella és Ambrus Lajos

Ez a vélhetően balkáni eredetű, de mára már teljes egészében magyarnak tekintett fajta legnagyobb mennyiségben az alföldi borvidékeken és Szekszárdon található meg. E mellett minden más olyan borvidéken is találkozunk vele, ahol számottevő vörösbor készítés van, így Villányban és Egerben is. A háború előtti időszakban az Egri Bikavér elmaradhatatlan alkotórésze volt. Jelenlegi termőterülete mintegy 950 ha, ennek nagy része ma is az alföldi régiókban található. Igen kedveli a löszös talajokat, de valójában a magasabb mésztartalom sem akadályozza meg, hogy teremjen. Homokon kevésbé koncentrált, vékonyabb bort ad.

Levele közepes vagy nagy, három vagy ötkaréjú. Színe sötétzöld, fényes. Levélszövete vastag, durva. Fürtje közép- nagy, hengeres és tömött. Bogyói gömbölyűek, közép- nagyok, gyakran még teljes érésben is megtartják zöldeskék árnyalatukat. Fagyérzékeny, nehezen termeszthető fajta. Csak a hagyományos tőkeformákon terem minőséget, kordonra kényszerítve bora silány. Emiatt rengeteg kézi munkaerőt igényel, de jó évjáratban meghálálja.

A kadarka az utóbbi étvizedben szinte nemzeti üggyé vált, a magyar fogyasztók egy része elkötelezett és nagy előszeretettel vásárolja borát. A szőlőfajta a pinot noir-hoz hasonlóan viszonylag kevés tannint gyűjt, bora savhangsúlyosnak mondható. A sokszor áttetsző szín, karcsúbb test azonban kárpótlást nyer a gazdag, fűszeres illattól, sima textúrától és a szép savaktól. Az igazán koncentrált kadarka izgalmas, kedves, bársonyos és elegáns. Nem tartozik a hosszú érlelésre szánható borok közé, 2-3 éves korában már eléri csúcsát, ezt követően néhány éven belül célszerű elfogyasztani. Kedvelt összetevője különféle házasításoknak. Fűszeressége kis mennyiségben is sajátos jelleget ad a bornak. A legszebb kadarkák a Kárpát-medence különböző szögleteiben teremnek. Szekszárd, Villány vagy a Szerémség épp oly kedvelt és értékes borokat tud adni, mint Eger, Mužla környéke vagy éppen Ménes. Az új telepítéseknél szinte minden termelő számol vele. A következő évtizedben várhatóan még inkább megnő iránta a kereslet. A világ borpiacán is különleges színfolt lenne, érdemes megismerni legjobb termelőit. Sagmeister Ernő, Maurer Oszkár, Balla Géza, Gróf Buttler Pincészet, Bott Frigyes, Gál Lajos, Gál Tibor borai mellett érdemes megkóstolni a szekszárdi és villányi termelők kadarkáit is.


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.