fake checque Mumbai News

Kóstolásra kérnek ajánlatot a csalók

A cikk a Borászati Füzetek számára készült

Illustration: Mumbai News – Times of India

Már sokadik alkalommal számolunk be ezen az oldalon arról, hogy milyen fondorlatosan próbálkoznak külföldi csalók borászatoktól pénzt kicsalni. Mostanra már a legtöbben nem dőlnek be a szépen megfogalmazott, angol nyelvű leveleknek, melyekben előre fizetést és több raklapnyi álomrendelést ígérnek. Hiába tűnik ígéretesnek a levélíró aláírása, egy kis nyomozás után általában kiderül, hogy az illető nem a megadott áruházlánc alkalmazottja. Ha az áldozat túl hiszékeny, akkor elindítja a megrendelt szállítmányt, majd a csalók újra jelentkeznek, hogy minden szépen halad, már csak egy kisebb illetéket kell befizetni, hogy a kikötőből / raktárból elhozhassák a borokat. Ez a kisebb illeték (2-3000 euró) a csalók haszna, a borokkal nem is bajlódnak. A borásznak viszont odaveszett az áruja, a pénze, és még valahogy haza is kell hozatnia a borokat.
Nemrég azonban egy még körmönfontabb – és technikailag felkészültebb – csalóval találkoztunk az online térben. Egy magát angol borkedvelőnek kiadó levélíró kóstolásra kért ajánlatot, 20 főre, lehetőleg egy könnyű ebéddel együtt. Konkrét napot is említett, amikor érkeznek, hogy buszt bérelnek a túrához, és hogy mi a kóstolóklubjuk neve (Terroir Elite Club). Az egyik hazai borászat munkatársa erre a névre rákeresve talált egy 2019-es bejegyzést egy kaliforniai borászat tulajdonosától, amelyet aztán kommentek tömege követett. A kaliforniai Bacchus Winery tulajdonosa szóról szóra azt a levelet kapta, amit mi is, adott árajánlatot, előre kérte a kóstolás árát, mire kapott egy csekket nemcsak a pontos összegről, hanem busás borravaló is volt benne. Szaladt a bankba beváltani, és ez volt a hiba: ahogy a banki ügyintéző a hamis (mert az volt) csekk számlaszámával összekötötte a borász számláját, a csaló hackerek megszerezték a borász összes számlainformációját, kártyaadatát. A kommentekből kiderült, hogy azóta is folytatják a csalássorozatot, portugál, német, olasz borászok is hozzászóltak a témához.

A legfontosabb tanács, hogy mindig óvakodjunk az olyan levelektől, amelyekben nagyon elnagyoltan fogalmaznak (például nem száraz fehérbort akar venni, hanem a „termékünkből” szeretne). Ez a csaló is millió címre kiküldi a levelét, nem bajlódik azzal, hogy konkrétumokat írjon, csak kóstolást szeretne. És ha valaki válaszol, akkor már veszi a fáradságot, hogy pontosítson, részleteket találjon ki. Árulkodó lehet még az email cím is – a mostani csalónk egy bizonyos yandex.com email címről írt, amely egy orosz tulajdonú cég az internet „sötét oldaláról”.

A Facebook-poszt, amelyben több borászat számol be hasonló csalásról

Példa a levélre (azóta több hasonlót kaptunk)

Dear Sir/Madam,
How are you? I hope this mail meets you well and in good health. I”m writing to make an inquiry.
I am one of 20th members in a private wine club in the United Kingdom that we call “TERROIR ELITE CLUB”. 20 of us are going to visit your place and we are staying in a house around your area.
From there we will travel around and see different places and especially we are going to see some wineries, estates, cellars, Vineyards, breweries, distilleries, Museums and extra virgin oil facilities so we wonder if it’s possible to visit your facility on FRIDAY, 25TH OF AUGUST, 2023 and maybe taste some of your wines, beer, spirits, extra virgin oil or any other of your regional products?
However, We are also free to undertake in any other kind of tours, guided tours, visits, leisure experiences or adventurous activities.
If you will be available on the requested date, urgently send us your quotation and total cost for the 20 persons coming to your facility for “TOUR” or “VISIT” on FRIDAY, 25TH OF AUGUST, 2023.
Finally, if our date is not suitable for you, get back to us since our date of visitation is still flexible.
Thanks in advance
Yours Faithfully,
Mr. Tony Novick.
ADDRESS: 33 Great Queen St, London
WC2B 5AA,
United Kingdom

Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.