wine searcher cover

Wine Searcher – a borok „google”-je

Nem kevesebbet, mint a borpiac átláthatóságát köszöni Nick Martin, a brit Financial Times újságírója a Wine Searchernek. A portálon jelenleg 12,5 millió bor, sör és párlat árát és lelőhelyét találhatjuk meg, s a termékekhez összesen 130 ország 23 000 italkereskedését jelölik meg. A Wine Searchert havonta több mint 5,2 millió ember keresi fel, a magyar borászatok és borkereskedések azonban még mindig alig-alig használják. Vajon miért?

Nélküle nem jött volna létre

Amikor annak idején a VinCE Budapest Wine Show mesterkurzusaira kerestem borokat, ráakadtam a Wine Searcherre, ami nagyban megkönnyítette az életemet, igazából nem is tudom, hogy nélküle hogyan szereztem volna be a Forma–1-es Alonso borait vagy a legeldugottabb libanoni borászat termékeit.

Most, amikor az első Interwine Díjra készültünk, eszembe jutott a WIne Searcher, hiszen, ha valami releváns az Internet és a bor kapcsán, az a Wine Searcher. Nagy örömömre pár ismerősön keresztül eljutottam Don Kavanagh-hoz, a Wine Searcher szerkesztőjéhez, aki nagyon gyorsan és kedvesen reagált a megkeresésemre, és elvállalta a honlapok zsűrizését.

wine searcher website

Kedvet kaptam Magyarországhoz!

Összességében nagyon magasnak találtam a döntős honlapok minőségét – igazából sokkal magasabb minőségűek, mint amit vártam. Lenyűgözött egyes honlapok tökéletes, szakmai fordítása. És ami a legjobb – mindegyik betöltötte legfőbb célját: eszeveszett kedvet csinált hozzá, hogy felkeressem a magyar borvidékeket” – írta Don Kavanagh a honlapok értékelése után. Reméljük, hogy így is lesz, a Hungarianwines.eu mindenképpen meghívja őt az augusztusi Hungarian Gettogether rendezvényre, és reméljük, addigra már utazni is lehet, és bemutathatjuk neki az ország néhány izgalmas borvidékét.

Guinness helyett minőségi borok

Az írországi születésű Don Kavanagh akkor kezdett felfigyelni a borokra, amikor 1988-ban Londonba költözött. Innentől kezdve már nem csak Guinness-t fogyasztott… Azóta a bor–újságírás tengelyen található minden elképzelhető munkában kipróbálta magát, a csapostól a borkereskedőig, a mezőgazdasági tudósítótól a magazin szerkesztőig. A Wine Searcher online boros böngészőhöz 2014-ben került, 2015-től kapta meg a szerkesztői posztot, amelyet azóta is betölt – ezzel ő lett a Wine Searcher eddigi leghosszabb ideig pozícióban lévő szerkesztője. Még most sem tudja elhinni, mennyire szerencsés.

Don Kavanagh
Don Kavanagh, a Wine Searcher szerkesztője

Új-Zélandon kezdődött

A távoli kontinens szülötte, Martin Brown a patinás londoni borkereskedés, a Berry Bros & Rudd online értékesítésének vezetője volt. A szakember azonban többet akart, mint egy borkereskedés jól működő webshopját igazgatni, mert nagyot álmodni, és 1998-ban mindössze 6 hónap alatt megcsinálta a Wine Searchert. Később hazavitte a projektet Aucklandba, ám az európai lábra is szükség volt, ezért 2019-ben nyitottak egy londoni irodát. Még 2018-ban Martin Brown visszavonult, azóta Julian Perry a cég ügyvezetője, és a Wine Searcher továbbra is növekszik és virágzik.

Címke alapján ár és lelőhely

Időközben a Wine Searcher mobilapplikációkkal és bővült, ma már elég a telefonunkkal lefotózni egy izgalmasnak ítélt bort, és az app rögtön megmondja az árát, de azt is, hogy hol kapható. A remekül működő Wine Searcherről nemcsak a Financial Times munkatársa zengett órákat, Alden Yarrow, az amerikai Vinography tulajdonosa szerint például egyszerűen nincs jobb eszköz a Wine Searchernél. A weboldal az online elérhető borok legátfogóbb adatbázisát kínálja.
Eric Asimov világhírű borszakíró azt is kiemeli, hogy már az ingyenes szolgáltatás is hihetetlen segítség, de a Pro Version szerény áron még komolyabb szolgáltatásokat kínál.
Jancis Robinson szerint a Wine Searchernek köszönhetjük, hogy ma már minden borért a megfelelő árat kell fizetnünk, és nem többet.

Az idézetek – és még sokkal többb – itt találhatók.

Martin Brown
Martin Brown, a Wine Searcher alapítója

Hogy működik?

A keresés roppant egyszerű, be kell írni a bor nevét és hajrá. Célszerű beállítani, hogy hol szeretnénk megvenni a bort – az Egyesült Királyságban például nagy a kínálat, de még Brexit előtt is jóval drágább volt a szállítás, mint például Belgiumból. Szűrhetünk évjáratra is, az árakat pedig a legolcsóbbtól a legdrágább felé haladva jeleníti meg az oldal, de arra ügyeljünk, hogy vannak félpalackos, palackos, rekeszes árak, sőt az extra palackméretek is elérhetők. Az árakat és az elérhetőséget háromnaponta ellenőrzi a rendszer. Ha egy kereskedő azzal tükrözik, hogy kaphatóként tüntet fel borokat, amiből igazából nincs készlete, akkor ezeket a rendszer kiszűri és kikerülnek a listákról. Amint megtaláljuk a kedvező árat és lelőhelyet, átkattinthatunk az adott borkereskedésre, és a vásárlást, szállítást már ott intézzük.

Aki pedig szeretné a borait a Wine Searcherre belistázni, ide kattintson.

wine searcher
A Wine Searcheren komoly tudásanyag van, többek közt található egy szőlőenciklopédia, íme egy részlet

Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.