Hogyan tegyük felejthetetlenné a kóstolónkat? Tippek borászatoknak.

Rövid látogatás a kóracél tartályok, barrique hordók között, pillantás a palackozóra, majd a kóstoló 5 különböző borral, egy tál pogácsával, némi információval arról, hogy készültek a borok és mi a pincészet hitvallása. Így megy önnél is egy kóstoló? Ha azt nem is mondjuk, hogy dögunalom, az tény, hogy a legtöbb így levezényelt pincelátogatás hamar feledésbe vész. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyet megfogadva emlékezetesebb tehetjük a kóstolónkat.

Screen Shot 2017-04-19 at 10.36.41

1, Ne mondjuk, mutassuk!

A borász minden pillanatban döntést hoz kezdve azzal, hogy milyen szereket használ a szőlőben, milyen művelésmódot alkalmaz, melyik napon szüretel egészen az olyan látványos döntésekig, mint a hordóhasználat. Ha egy picit bepillantást engedünk a döntések mögé, egy pillanatra bennfentessé tesszük a vendéget, amit értékelni fog. A riojai Bodega Tobelos egybecsomagolt két palackot, mindkettőben ugyanakkor szüretelt, ugyanúgy erjesztett tempranillo volt, de egyik amerikai, a másik francia tölgyfa hordóban érlelődött. Nüansznyi különbségek voltak, de minden jelen lévő kóstoló érezte őket! A bordeaux-i Chateau Phélan Segur birtokigazgatója a hordós érlelés hosszának fontosságát mutatta be egy évig és 6 hónapig érlelt borral, de mutattak két olyan bort is, amelyeknél az egyetlen különbség a hordó fájának tömörsége volt. Ezzel a két borpárral próbálták rávezetni a hallgatóságot arra, hogyan érik el az eleganciát a borokban. Nálunk is akadnak hasonlóan remek ötletek, Csetvei Krisztina móri ezerjóját például hordós, tartályos és amforás érlelés után is meg lehet kóstolni.

8031629_orig
2, Játsszunk, avagy a felismerés öröme

Az előbb említett „szemléltetés” fokozható úgy is, ha kérdezünk, és hagyjuk a hallgatóságot tippelni. Hadd mondják meg ők, hogy szerintük melyik bort érleltük hosszabban. A kitalálósdit szinte mindennel el lehet játszani – a hallgatóság szintjének megfelelően. Azonos évjáratú fehérboroknál kezdhetjük azzal, hogy előbb bemutatjuk szóban a pincészet egyik kedvenc fajtáját, hagyjuk, hogy kóstolgassák az eléjük tett három fehérbort, hadd ismerjék fel ők a chardonnay-t. De összekóstolhatják a seprőn érlelt bort a seprő nélkül érlelttel, a hordós érlelés előtt álló bort egy korábbi, hasonló klimatikus viszonyokkal megáldott évjárat érlelt borával, és így tovább, és így tovább.

wine-4
3, Interaktív kóstoló

Még tevékenyebb szerepet kap a hallgatóság, ha bevonjuk a házasítás szent műveletébe. Sokan el sem tudják képzelni, hogy a házasítás tulajdonképpen két vagy több bor összekeverése optimális arányban. Hogy mi az optimális, az persze már tudomány, amivel szívesen játszik mindenki. Nem véletlenül nyűgözte le a külföldieket a VinCE Budapesten Elizabeth Gabay MW és Sebestyén Csilla szekszárdi bikavér-házasításos workshopja. Egyszer Stéphane Derenoncourt francia szaktanácsadó az Esterházy birtok csúcsborának, a Tesorónak a házasítását mutatta be kiscsoportos foglalkozás keretében, és értette meg a hallgatókkal, hogy az éppen leggyümölcsösebb arcát mutató bor lehet, hogy most előnyös, de a hosszas érlelés előtt álló bor esetében a savhangsúlyos komponens hasznosabb házastárs lesz.

Screen Shot 2017-04-19 at 11.31.39 copy
4, Csak még egy tartályt ne!

Érdemes utána nézni, hogy az érkező vendégek milyen tapasztalatokkal rendelkeznek, szakértők-e vagy amatőrök, akik már tucatnyi pincelátogatáson vannak túl. Mindkét csoport képviselőire jellemző, hogy több mint elég tartályt láttak már életükben. Hacsak nincs a tartályos érlelőnek kiemelkedő építészeti értéke, ne erőltessük. Nincs mit szépíteni, a borászat egy üzem és csak az újszülöttnek érdekes. Csak akkor vigyük oda a vendégeket, ha valóban kíváncsiak rá, vagy akkor, ha tartálymintát szeretnénk mutatni. A hordós érlelő már más kérdés, a legtöbb lenyűgöző látványt nyújt, de itt is érdemes egy hordómintát mutatni, hogy megint több érzéket vonjunk be a látás és hallás mellett. A „minél több érzék” bevonása a kóstoló egészének kialakításakor legyen szempont. Ne hagyjuk ki a tapintást sem, mutassuk talajmintát, köveket, hordódongát, bármit, amit megfoghatnak.

DTLA3-2
5, Dűlőtúra illatokkal-zamatokkal

A biodinamikus Raventos i Blanc presztízs cavapincészet egy egész kóstolót megtartott úgy, hogy a vendégek csak a szőlőben voltak. Egy terepjáróban sekély folyót átszelve, meredélyeken kanyarogva, megállni állatokat simogatni, a talajtakaróként funkcionáló vadvirágokban gyönyörködni majd a piknikkosárból hűs pezsgőt kóstolni felejthetetlen élmény – és a borász sokkal hatásosabban mesélte el a birtok környezettudatos karakterét, mintha végigvezette volna a vendégeket a tartályokon. Remek ötlet a villányi Bock Pince most elindított terepjárós dűlőtúrája, amelynek során a legjobb dűlők különlegességét a szőlőterületen, vagyis legautentikusabb helyen kóstolhatják a vendégek úgy, hogy minden csúcsdűlőben egy-egy csúcsbor kerül terítékre (az Ördögárokban például a Magnifico 2009-es).

475933_519106146719_223907217_o
6, Apró figyelmességek

Ma már nem kell grafikus és nyomda segítségét igénybe venni ahhoz, hogy egy kóstolóhoz csinos kóstolólapot nyomtassunk. Egy igényesebb papírra, az aznapi dátummal, esetleg a társaságra személyre szabva (’Bandi és barátai’ vagy ’Ózdi borkedvelők’) nyomtatott borsor biztosan megteszi a hatását, nem beszélve arról, hogy a lap aljára nyomtathatjuk a legújabb akciót, a legfontosabb üzenetet, bármit, amit hangsúlyozni szeretnénk. Pár forintba és pár percbe kerül. Legyen kéznél néhány kinyomtatott színezni való kép és színes ceruza – a gyerekkel érkező vendégek értékelni fogják, és a kóstoltatónak is nagyobb lesz a nyugalma… Ha étel is van a kóstolósorban, érdemes előzetesen rákérdezni az esetleges allergiára. Találjuk ki, hogy hol készülhet a legötletesebb csoportkép a vendégekről, készítsük is el, saját telefonnal és a vendégekével is – meg fogják osztani ezzel tovább reklámozva a pincészetet.

NS1608_035_DIG-6e55d16d
7, Utójáték

A fent említett kóstolólap letéphető alsó részét használhatjuk arra is, hogy a kedves vendégek írják le kedvenc tételüket, és persze nevüket, e-mail címüket. Egy jó hangulatú kóstoló végén szívesebben adják meg elérhetőségüket mint bármilyen más esetben. Ha van rá mód, a bedobott kontaktcentlikből húzva sorsolhatunk apró szóróajándékokat, dugóhúzót, stb. Az elérhetőségeket gondosan vigyük fel a hírlevél-adatbázisba, hogy a következő hírlevél már nekik is menjen. A jól sikerült csoportképeket osszuk meg a pincészet Facebook-oldalán. Ha van rá energiánk, egy rövidke e-mailben köszönjük meg a vendégeknek a részvételt, és esetleg ajánljunk fel egy másféle kóstolót egy következő alkalomra.


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.