Új típusú borverseny indul Londonban!

„Az egy dolog, hogy London a globális borkereskedelem központja, azonban még nagyobb az elismerés, ha a tengerentúlról jön” – írja a Buyer.net. Az amerikai Beverage Trade Network most indítja el először a London Wine Competition megmérettetést, amely során a szakértő bírák nemcsak a bor beltartalmi értékeit, hanem a küllemét és az árát is vizsgálják – mivel a szervezők szerint ezen tényezők együttesen tartják a polcon vagy a borlapon az adott bort. Azért a verseny vakteszt marad, ahogy erről Sid Patel, a verseny ügyvezető igazgatója a hungarianwines-eut tájékoztatta.

„A borító igenis számít”

„Ne a borító alapján ítéljünk meg a könyvet” – hangzik a jól ismert mondás, amely mentén a legtöbb borverseny működik. Ezen szeretne változtatni Sid Patel, az új verseny és a Beverage Trade Network ügyvezető igazgatója. Szerinte a legtöbb verseny jelenleg egyetlen pohár alapján értékel egy bort, amely a borász és a szőlész teljesítményét méltatja, de az eredmény nem fedi fel, hogy milyen jól mutatna az adott bor a polcon vagy a bárpulton, mennyire esne jól belőle még egy pohár, és milyen jó az ár-érték aránya.

A London Wine Competition bírálati szempontjai:

  • Jól ihatóság – az LWC azokat a borokat szeretne kiemelni, amelyekből jólesik még egy pohárral, amelyek kifejezetten jó ivásúak, élvezetesek.
  • Ár-érték arány – minden árszegmesben lehet jó ár-érték arányú borokat kínálni, ezeket keresi az LWC.
  • Csomagolás, design – a verseny azt is vizsgálja, hogy az adott bor mennyire tűnik ki egy borpolcon a vinotékában, és a design mennyire illik a borhoz, a célcsoporthoz és az árszegmenshez.

Az új típusú bírálat első szakasza, a minőség bírálata vakon történik, és 50%-kal nagyobb súlyú lesz a végső értékelésben, mint az árra és a külsőre adott pontszám.

HANNIwLemonWineBorvásárló bírálók

Olyan borvásárlók fognak bírálni, akik kereskedelmi szemléletűek, és jelenleg is aktívan vásárolnak új tételeket, és a borkereskedelem legváltozatosabb szegmenseit képviselik. A verseny igazgatója Tim Hanni Master of Wine szakértőt idézi: „Olyan bort kell készteni, amilyet szeretnek az emberek, és itt az idő, hogy a borágazat a vásárlókra figyeljen”.

Regisztráció és nevezési díj

A nevezés november 1-je és február 28-a között lehetséges, azonban január 31-ig kedvezményes árú a nevezési díj: 96 GBP / bor, míg februárban 125 GBP / bor. Nevezésenként 3 palackot kell küldeni.

További információ


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.