A külcsínyre is adnak

A hírlevelünkben említett londoni borverseny is azt az elvet támasztja alá, hogy nem elég jó bort készíteni, azt be is kell csomagolni, hogy eljusson a közönséghez. Körülnéztünk, milyen példa értékű újdonságokat, újításokat láttunk a külcsíny terén, amely persze nem érne semmit, ha ezek a borászatok nem készítenének kiváló borokat.

  • Legszebb címke

A külcsíny magának a bornak a csomagolásával kezdődik, és ebben remekel rendre az Etyeki Kúria. Sváb népi öltést szimbolizáló címkesorozata egyszerre utal a hagyományokra, ugyanakkor modern, lendületes, és az egész borcsaládra alkalmazható. A Kreatív magazin által rendezett 9. Pakk csomagolási verseny boroscímke kategóriájában nyert az Etyeki Kúria Zweigelt címkéje, amelyet a bécsi székhelyű Alessandri – Design & Marken Manufaktur tervezett.

  • Eseményhez kötődő címke

Még mindig a címkénél maradva érdemes megemlíteni a Csányi Pincészet ötletét, akik az Ördögkatlan fesztivál idején bort házasítottak a pincelátogató vendégekkel, búcsúzáséppen pedig minden egyes vendégnek névre szóló, külön az alkalomra tervezett címkével adták át a házasított bort. Nem mellesleg idén ősszel debütált a pincészet vadonatúj borcsaládja is, a Teleki Selection, amelyek teljesen új címkét is kaptak.

  • Lendületes logó

A szekszárdi Lajvér Borház is felismerte, hogy a név egy bizonyos betűtípussal való használata nem egyenlő a logóval. A logónak önállóan, betűk nélkül is meg kell állnia a helyét – ennek felel meg a teljes arculatváltáson keresztülment Lajvér Borház új logója. Egyszerű és könnyen felismerhető, mint a legtöbb neves világmárka logója, gondoljunk csak a Nike, az Apple vagy az Audi logójára.

  • Friss weboldal külső

A pannonhalmi Babarczi Pincészet is megújította weboldalát. Derűs, tiszta, átlátható – kiváló példa arra, hogy nem kell komplikált, drága, fejlesztőkkel létrehozott weboldal, sokkal fontosabb, hogy egyáltalán legyen weboldal, amelyen megtalálhatók az alapinformációk. Természetesen plusz vonzerő egy kreatív, izgalmas site, de csak akkor kezdjen valaki élete weboldala megvalósításába, ha közben van egy működő, informatív oldala. Külön üdvözlendő, hogy a család tagjai és a munkatársak fotója alatt a nevek is szerepelnek. Nincs annál őrjítőbb egy újságíró számára, aki szeretne írni egy borászatról, és megtud mindent filozófiájukról, csapatukról, csak épp azt nem, hogy mi a teljes nevük. Ez az egyszerű hiányosság sokkal gyakoribb, mint bárki gondolná.

  • Ínycsiklandó ételfotók

A férfihoz a hasán keresztül vezet az út – hangzik az ismert mondás, ami alighanem nőkre is igaz. A főzőműsorok, valóságshow-k is annak a trendnek kedveznek, hogy az ételek egyre nagyobb szerepet játszanak az életünkben. Egy-egy remekbe szabott étel fotója rögtön felkelti a figyelmet, és így az ételhez illő borokra is kíváncsi lesz a gourmet olvasó. A Patricius Borház rendszeresen tesz közzé a weboldalán és közösségi oldalain boraikhoz illő recepteket és a kész ételek igencsak gusztusos fotóit.

  • Facebook-nyitókép – mozoghat is

A Magyarországon legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook szűntelenül újít, egyik közelmúltbeli újításuk révén például már mozgóképet is tehetünk Facebook-oldalunk nyitóképe helyére. Fontos, hogy olyan videót válasszunk, amelynek már az első pár másodperce is megkapó, és persze legyen jó minőségű. A Szászi Birtok Facebook-nyitó pármásodperces kisfilmje kifejezetten kedvcsináló, szinte érezzük a szőlő illatát és a Balaton felől fújó szellőt. Külön hasznos, hogy a szőlősort ábrázoló képsoroknál alig tűnik fel, hogy újrakezdődik a kisfilm.

  • Legszebb borászat

A termék és az internetes megjelenések külleme mellett persze maga a borászat külleme is fontos. Most újult meg Gere Attila Pincészetének kóstolótere (a képen) Varró Zoltán belsőépítész tervei alapján. A kóstolóhelyiség és a terasz családias hangulatú lett mediterrán jegyekkel, és kialakítottak egy új, 150 négyzetméteres télikertet is, amelynek a falai teljesen elhúzhatók. A végeredmény kétségtelenül szemet gyönyörködtető.

Nemrégiben hirdették ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat is, amelyet az Év Agrárembere díj szervezői írtak ki idén először. A jelöltek közül 18 fős szakmai zsűri választotta ki kategóriánként a 3 legszebbet, ahol azután közönségszavazat döntött. Borászat kategóriában a Hajós–Bajai borvidéken található Koch Borászat lett a győztes, a Szászi Birtok pedig a Gyümölcs- és Szőlőbirtok kategóriában lett döntős.

  • Milyen a hatásos boros hirdetés?

Végezetül a témához csak lazán kapcsolódva, de hadd ajánljunk egy friss cikket olvasóink figyelmébe. A the-buyer.net oldalon jelent meg a Háros Réka cikke, aki régóta külföldön él, jelenleg a Vinventions nevű, öt kontinensen palacklezáró megoldásokat kínáló cég kommunikációs igazgatója. Ugyan senki nem lehet próféta a saját hazájában, Réka cikkét érdemes megszívlelni, ahogy az írást követő megjegyzések többsége is elismeri. Az írás azt fejtegeti, hogy a borászatok többsége képtelen mást elképzelni image hirdetésein, mint palackot. Egy korábbi kutatást idéz 2012-ből, amely során a Wine Spectator 30 lapszámában megjelent 872 boros hirdetést vizsgáltak. 86%-ukon borospalack volt, 66%-ukon pedig a palack mellett valamely földrajzi elem. Illusztrációként mutat egy 70-es évekből származó hirdetést – tájfotóval és palackfotóval. Mintha semmi sem változott volna az eltelt negyven év alatt. A szerző szerint a vásárló érzelmeire kellene hatni, őt kellene a hirdetés főhősévé tenni ahhoz, hogy emlékezzenek is a hirdetésünkre. Ha egy hirdetés, érzelmet generál, emlékeket hív elő, köthetjük valamihez, akkor sokkal nagyobb eséllyel ragad meg a memóriában. „A vásárlók nem a borért fizetnek, amit kóstolnak, hanem a sztoriért, amelyet megoszthatnak barátaikkal.”

A szerző jó példát is mutat, a francia Côte du Rhône borvidék legújabb kampányának fotóit említi pozitív példaként, és ha rákeresünk a Côte du Rhône kampányfotóira a korábbi évekből, látjuk, hogy a szellemes plakátok folyamatosan jellemzik kampányukat.

A teljes cikk itt olvasható (angol nyelven)

Comments are closed.


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.