Csináljon rendezvényt borászatában! Hasznos tippek

A rendezvényeknek és rendezvénytípusoknak ugyanúgy élettartama van, mint minden másnak, és eljön az idő, amikor egy rendezvényfajta eléri a tisztes nyugdíjas kort. Egy időben egymást érték a borvacsorák, ma önmagában nem elég egy borsor hozzájuk kreált ételekkel, valami csavar mindig kell. A fesztiválok országában az az idő is közeleg, amikor egy fesztiválmentes hétvége nagyobb ünnep… Az emberek mindig a különlegeset keresik, ezért egy jó ötlet, a gondosság, a személyes jelenlét többet nyújthat, mint a legdrágább előadókat felvonultató fesztivál – és egy borászat saját rendezvénye pont ezt tudja nyújtani. A legideálisabb időszak április–június, ehhez azonban most kell nekilátni szervezkedni!

Íme néhány támpont:

  1. Miért vágjon bele?

A rendezvény munkaigényes, rengeteg idegességgel és esetleg éjszakába nyúló szervezéssel jár, de megéri, mert sok a velejáró öröm is. A legfontosabb, hogy egy rendezvénnyel elérheti fogyasztóit. Tudja, hogy kiknek az asztalára kerül a palack? Ahogy egy írónak, magazinkészítőnek a legnagyobb öröm az olvasót látni, úgy a borászatnak is páratlan élmény találkozni azokkal, akiknek hétköznapjait szebbé, ünnepnapjait felejthetetlenné teszi boraival. A rendezvény erősíti a márka iránti szeretetet és hűséget (gondoljunk például a Volkswagen-tulajdonosok éves, már-már zarándoklatra emlékeztető találkozójára, amely mind arról szól, mennyire szeretik kedvenc autójukat). Praktikus haszna, hogy a vendégek e-mail címe gazdagítja a borászatot, így konkrét ajánlatokkal, akciókkal lehet majd őket keresni – természetesen előtte érdemes utánajárni az adatkezelési szabályoknak, de röviden annyi a lényeg, hogy az e-mail cím megadásakor jelezni kell, hogy a borászat szeretne a későbbiekben hírlevelet küldeni a címre.

Mitől lesz más az ön rendezvénye?

Ez a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennie magának. Nem vághat bele úgy, hogy azt mondja, „a szomszéd jól csinálta, nekem is megfelel ugyanaz”. Minden borászat más, más az alkotó, mások a borok, mások a helyszíni adottságok – és mindenből kihozható valami egyedi, ezt kell megkeresni. Kiindulópontnak talán érdemes azon töprengeni kicsit, hogy Ön mit szeret csinálni – a borkészítésen kívül. Imádja a filmeket? Mozizzon együtt vendégeivel, ahogy például Csetvei Krisztina móri birtokán teszi ezt. Ha van egy szenvedélye, akkor van hozzáadott energia, ami fűti, ha a szenvedélyének tárgyát teszi meg a rendezvény központi elemévé. Hiteles marad és unikális lesz.

Sport és bor = ideális kombináció

A sporttal összekötött boros rendezvények sikeresek, többek között azért, mert a résztvevők igazolva érzik az „alaposabb” borozást is, hiszen már megvolt a mozgás… A világhírű Medoc Maraton Bordeaux-ban annyira népszerű, hogy fél évvel korábban már betelnek a nevezések, de sikersztori a villányi Rozémaraton is. Annyi sport van, miért ne lehetne sárkányhajó-verseny az egyik Duna-menti borvidéken vagy tájfutás a Mátrában?

Zene – adja magát

A nótákon és a nagyszerű Vivát Bacchuson túl is van borhoz illő zene, csak ki kell választania azt, amit ön is szeret! Egészen szívbemarkoló lehet egy nagyzenekar a legszebb dűlőben a csillagos ég alatt, és egyben megadja a rendezvény stílusát, jellegét. De ha metál szív dobog a borászruha alatt, akkor ne habozzon, hívja meg kedvencei közül a legmegfizethetőbb zenekart, és hadd szóljon!

Használja ki adottságait!

Nem csak pompás kóstolóterem adhat helyet egy jó rendezvénynek. A világ egyik legnépszerűbb boros rendezvényén, az oregoni Pinot Noir Ünnepen a reggeli a szőlőben zajlik, az ebéd pedig a monumentális kóracél tartályok között – szokatlan díszlet, de miért ne?

Legyen befogadható a téma

A fenti pinot noir tematika, de a sikeres villány cabernet franc program vagy az Etyeki Kúria remek ChardonnÉj rendezvénye is „vendégbarát”, hiszen egy-egy szőlőfajta borát, befogadható témát kínál. Ilyen lehet egy évjárat kóstolója, egy fajta vertikális kóstolója vagy egy fajta hordókkal való játéka. Fontos, hogy a vendég azzal az élménnyel menjen haza, valamit szinte teljes egészében megértett. A frusztráltság, hogy mennyi mindent kóstolhatott volna, nem kellemes utóíz.

Kalkulálás, összefogás

Az első lépés az üzleti terv elkészítése. Végig kell gondolni, hogy hány emberre számít, miből lesz bevétel. Nem szabad elszállni, az nem célravezető, hogy csak imázsépítésre használja a rendezvényt költségeket nem kímélve, mert hosszú távon nem jó egy ráfizetéses program. Költségek pedig lesznek az eszközbérlettől a fellépő honoráriumán át az esetleges hirdetési költségig. Időt takarít meg, ha időben nekilát, hiszen így saját munkatársaival is népszerűsítheti a rendezvényt az ingyenes csatornákon. Ugyancsak költségkímélő lépés, ha összefog a szomszéd borászatokkal, és együtt valósítják meg az ötletet. Akárhogy is, sok sikert kívánunk!


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.