top hungarian instagram wineries

Instagram tippek borászatoknak

Nemrég készítettünk egy felmérést a Hungarianwines.eu partnerborászatai között az Instagram működésük kapcsán. Bemutattuk a 9 legtöbb követővel rendelkező partnerünket, a dobogóra a következők kerültel: 3. helyezett: Lajver Borbirtok, 2. helyezett: Sauska, 1. helyezett: Thummerer Pincészet. Vajon mi a titkuk? Mit csinálnak jobban, mint mások? Erről kérdeztünk két Instagram-influenszert, és persze a saját tapasztalatunkat is megosztjuk.

A teljes cikk itt látható, ugyan angolul van, de azt angol tudás nélkül is végig lehet nézni, hogy az egyes borászatok milyen jellegű képeket tesznek ki, hány követőjük van (followers) és hány posztot tettek ki eddig.

A 9 legsikeresebb borászat az Instagramon

Egységes koncepció

A kilenc borászat posztjaiból kiderül, hogy legtöbbjük valamilyen koncepció szerint működik: a Paulus többnyire vidám pillanatokat oszt meg a borászat életéből, míg a Lajver egy életérzést, hangulatot ad át a fotókkal. A Lajvernál és a Sauskánál logó is szerepel a fotókon – előnyös, ha egy-egy különösen jó képet megosztanak a követők, így az ő követőik is tudják, hogy melyik borászathoz tartozik a kép. A Teleki Borcsalád (Csányi Pincészet) Instagram-oldala fiatalokat céloz meg, ezért a fotók olyanok, mint egy-egy szelfi – mintha a palackok fotóznák magukat, ahogy az Instagram használó fiatalok is szokták.

Gyönyör a szemnek

A bor az érzékeinket kényezteti, és amelyik borászatnak sikerül a “finomságot” képekben visszaadnia, annak már nagy részben nyert ügye van. A Vylyan Szőlőbirtok és Borászat mesés képeket használ, a képernyőt gyorsan lapozó felületes néző szeme biztosan megakad a képeken, ahogy a Sauskánál a kádból kinyúló kecses női láb is megállásra késztet. A Hilltop Neszmély szemet gyönyörködtető kilátással büszkélkedhet, van medence és óriási terasz, szépséges ételek kerülnek ki a konyhára – persze, hogy megmutatják ezeket és milyen jól teszik! Gere Attila Pincészete ugyancsak csodálatos fotókkal operál, szinte érezzük a bársonyos vörösbort a szánkban a képek láttán.

Ahogy az influenszer látja

Kemény Gabriella a Corvinus Egyetemen szerzett diplomát, sikeres költő, Zsebuniverzum kötetének második kiadása is elfogyott. Jelenleg zenei menedzsmentet tanul Londonban, közben social media managerként is tevékenykedik többek közt egy londoni specialty kávéháznak, illetve az összeállításunkban szereplő Teleki Borcsalád Instagram-oldalát is ő működteti. Megkérdeztük Gabriellát, hogy milyen tanácsit adna a borászatoknak, íme:

„A közösségi médiában rejlő lehetőségek nem egyszerűen az eladást teszik lehetővé, hanem a történetmesélést, a közösségépítést, a bizalom megteremtését. Ebben a környezetben a felhasználók nem elégednek meg azzal, ha egyoldalúan kommunikálunk a termékeikkel kapcsolatban, a számukra is hasznos, értékes, kreatív, és ami a legfontosabb: személyes tartalomra vágynak. Figyelemre, törődésre, a véleményük meghallgatására. Be akarnak vonódni, a történet részesévé válni. Amelyik márka ezt a személyességet megadja nekik, az jelentős előnyre tesz szert a konkurenciához képest.

Felejtsük el a plakátokat és az eladás-központú kommunikációt: próbáljunk meg értéket teremteni a márkánk felületein keresztül. Ez az értékcentrikus szemlélet lesz az, ami miatt a vásárló a mi termékünket választja a végtelen palettából. Ne ijedjünk meg az Instagramtól: merjük használni, merjünk mély, személyes kapcsolatot építeni a közönségünkkel.”

Kemény Gabriellának hihetünk, saját Instagram-oldala rendkívül személyes, sok mindent megoszt magáról – és jelenleg több mint 25 000 követője van.

És aki ezt gyakorlatban csinálja

A Kemény Gabriella által említett személyességre kiváló példa a Kristinus Borbirtok Instagram-oldala – olyannyira, hogy az nem is a borászat neve alatt fut, hanem maga az ügyvezető, Florian Zaruba posztol. A biodinamikus átmenet alatt lévő borászat pillanataiba enged bepillantást, és a kutyája gyakori szereplője a posztoknak. Séta a szőlőben, kóstolás, semmi extra, de minden őszinte, naplószerű.

A mindenható humor

Kemény Gabriella követőinek száma is elérhetetlen álom sok borászat számára, a másik interjúalanyunk azonban még nála is őrületesebb követőtáborral büszkélkedhet: több Instagram-oldalt is működtet, és összesen 600 000 (!) fiatal követi ezeket az oldalakat! Horváth Bálint matematikus, és ő működteti a Matekos mémek, a Kezdő szettek, a Diákok élete és a Távoktatós mémek Instagram-oldalakat. „A figyelemfelkeltés módja egyszerű, gyorsan felfogható és vicces legyen. A legtöbb ember csak pár másodperc figyelmet szentel egy-egy posztra, azaz ennyi idő van megragadni a figyelmét. Fiatalok körében a mémek a legnépszerűbbek.” Mivel a humor nem mindenkiből dől alapból, sok cég fordul reklám céljából már jól futó mémoldalakhoz segítségért – teszi hozzá Horváth Bálint, akinek oldalait előszeretettel keresik fel a hirdetők. A vicces posztok tehát garantáltan sikeresek, de nem mindenki képes rendszeresen vicces posztokat produkálni, csak az vágjon bele, akinek megy, vagy aki kreatív szakember segítségét sem rest igénybe venni.

Csak egy kis infó a lenti képhez: a Matekos mémek Instagram-oldal egyik legfrisebb posztja, 9339 like-ot kapott, és az oldalt 107 000 ember követi!

math joke

Sajnos jónak lenni nem elég

Vannak bőven olyan hazai borászatok, akik a fenti elveket alkalmazzák, mégsem rendelkeznek 10 000 feletti követőtáborral. Mi lehet az oka? Csetvei Krisztina szintén személyes posztokat rak ki kellő gyakorisággal, mosolyogva nézzük a kicsi Machán-Csetvei Pannát, ahogy parányi kezével vizsgálja a szőlőt. A Koch Pincészet egyes posztjai személyesek, kedvesek (Koch Csabával és lányával, Koch Pálmával), de igazán szemet gyönyörködtető fotókat is készítenek, sőt vannak kifejezetten ötletes képeik is. Mindkét említett borászat nagyjából 2000 követővel jár.

Rosszul csinálnak valamit? Nem, remekül csinálják, és idővel rohamosan fog növekedni a követőik száma.
És a nagy követőszám eléréséhez szükség van még egy mindennapos sziszifuszi munkára is: az új követőket illik naponta visszakövetni, és arra is kell időt szánni, hogy a követőtáborba illő embereket megkeressünk és bejelöljük őket. A nem aktív követőket egy idő után célszerű „kikövetni”, ugyanis az is számít, hogy ne legyen nagy a különbség a követők és a követettek között. Fontosak az első perc alatt szerzett like-ok, ezekkel ugyanis az Instagram algoritmusa előbbre sorolja a posztunkat, ehhez „körbe kell like-olni” magunkat a személyes Instagram-oldallal vagy más, hozzánk tartozó oldalakkal, meg persze megkérhetünk közeli ismerőst is. Akinek mindehhez nincs idegzete, az fordulhat ügynökséghez vagy egyszemélyes Instagram-szakértőkhöz, de akár leckéket is vehet az ilyen szakértőktől.

Sok sikert kívánunk!

csetvei koch wineries

Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.