Hogy lesz egy borászat álomesküvő-helyszín?

7 gondolat, mielőtt belevágna

Hamarosan kezdődik az esküvőszezon és eltart egészen szeptember végéig. A most végzetes szerelembe esők számára még egy augusztusi-kora szeptemberi időpont miatt érdemes versenybe szállni azoknak, akik szeretnének egy szeletet az esküvői tortából. A spicces-pörkölt szaftos-nótaszós lagzikat mára felváltották a profin megszervezett, ötletes apróságokkal megtűzdelt bensőséges hangulatú esküvői fogadások, amelyek komoly profitot jelenthetnek egy borászati vállalkozásnak, nem beszélve arról, hogy 100 fő fejében a borászat neve egy kellemes emlékhez kötődik majd. Hogyan keresnek helyszínt a házasulandók, ebből kifolyólag mire kell felkészülni egy borászatnak? Erről szól következő írásunk.

 • Nem elég, ha ön tudja, hogy szép…

Akár esküvőről, akár más rendezvényről van szó, nem elég, hogy ön tudja, hogy mesés és tökéletesen alkalmas helyszínei vannak, azt az érdeklődőkkel is tudatni kell. Ennek a legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja, ha a weboldalán létrehoz egy Rendezvények menüpontot, ahol minden további információt előre megadhat, megelőzve, hogy a jegyespár információ hiányában továbblépjen. Ne is remélje, nem fognak telefonon érdeklődni, például azért, mert lehet, hogy késő este böngészik a lehetséges oldalakat. Ami nem ragadja meg őket azonnal, az nem kerül fel a potenciális helyszínek listájára.

 • A legfontosabb: a díszlet

A dűlőket járva, a szőlőt metszve ismeri a birtok minden szépségét, el sem tud képzelni szebb helyet – és a szépség esküvői helyszín esetében fontosabb minden másnál. Az emlékek elhalványulnak, az esküvői fotók azonban megmaradnak, ezért a párok kivételesen megkapó hátteret keresnek életünk jeles pillanatához. Érdemes egy jó fotóst keresni, hogy készítsen néhány lélegzetelállító képet, lehetőleg úgy, hogy szerepeljen a képen legalább egy ifjú hölgy, szaladjon a fűben az unokahúga vagy a kislánya, de látszanak az arányok, odaképzelhesse magát az ara. Ha pedig már volt esküvő a borászatnál, kérjenek engedélyt az ifjú pártól, hogy használhassák a legjobban sikerült képet, és ez legyen az első, amit a weboldalra látogató érdeklődő meglát. Az oregoni Gorge Crest borászat esküvői fotója magáért beszél.

 • Alternatíva, ha leszakad az ég

A rendezvényes menüpontban kezdje azzal, amire leginkább kíváncsi a látogató, ha már a gyönyörű fotó lenyűgözte:

 • Hány fő vendég fér el az adott helyszínen?
 • Milyen alternatív megoldást tud biztosítani a borászat rossz idő esetére?

Ha a borászat kóstolóhelyisége viszonylag kicsi, és csupán a kinti helyszínre alapoz, akkor érdemes körülnézni a rendezvénykellékeseknél sátorbérlet ügyében. Természetesen nem lehet kockáztatni, ha nem tudja garantálni a cég a sátor bérbeadását, akkor be kell ruházni egy nagyobb rendezvénysátorra, ezt sajnos nem lehet megúszni. A hőgombák ugyancsak hasznosak, a lehűlő levegő tönkre teheti a hangulatot. A képen a toszkán Villa Baroncino diszkrét, szőlőlugasba bújtatott sátra látható hőgombákkal.

 • Egy palack bor = 2,15 vendég?

A fenti képlet az amerikai Wine Folly online borkiadványtól származik, és állításuk szerint egyenlő számú női és férfi vendég esetén releváns, számítva, hogy akad antialkoholista és kiskorú vendég is. A képlet szerint tehát 100 főre 46 palack borral célszerű számolni, amelynek fehér, rozé, vörös és pezsgő megoszlása változik beltéri (téli) és kültéri (nyári) esküvő esetén, ahogy azt a két diagramm ábrázolja. A hazai torkokat ismerve lehet, hogy ezt egy rekesszel célszerű megtoldani, de a borászatnál rendezett esküvő esetén jó hír, hogy nincs olyan, hogy elfogyott… A borász viszont akkor jár el okosan, ha az árakat sávosan állapítja meg, és akkor adja a nagyobb kedvezményt, ha ennél a palackszámnál többet vásárolnak a házasulandók. A megmaradt palackoknak örülni fognak a násznép legbecsesebb tagjai.

 • Mit eszünk?

A helyszín, a létszám és a bor után természetesen az étel a legfontosabb. Nem baj, ha nincs saját konyha, de ezt célszerű közölni mindjárt az elején, és hasznos, ha meg tud nevezni egy éttermet vagy catering-céget, amelyet ismer, amellyel szívesen dolgozik, és amelynek lehetőleg komoly referenciái vannak. Ha van cukrászkapcsolat, azt is érdemes megemlíteni, a messziről házasulandók ugyanis valószínűleg nem akarják majd végighurcolni a tortát az országon. És alapvetően minden extrát érdemes megemlíteni: a gyerekek számára alkalmas programokat szőlőlevél körberajzolástól kocsikázásig, a medencét, ha van, hangtechnika, színpad, akusztika, minden fontos lehet!

 • Mit tud nyújtani az esküvő után?

Elsőre talán azt mondja, semmit, de ha végiggondolja jelenlegi kínálatát, biztosan van számos ajánlata, amely egy kicsit átfogalmazva ideális lesz a násznépnek. Íme néhány gondolat:

 • Szállás az ifjú párnak, az örömszülőknek, a tanúknak stb (a szálláskapacitástól függően)
 • Reggeli a dűlőben a násznép ottmaradt tagjainak
 • Dűlőtúra további álomszép helyszínekre, fotózási helyszínnek
 • Apró ajándék biztosítása a násznép minden tagjának – ez főleg akkor ideális, ha a borászat készít valamely egyéb terméket, szörpöt, lekvárt, szőlőmagolajat, stb. Ezekből egy kis üvegcse egyedi címkével kedves ajándék, az ifjú pár esetleg maga írhatja alá a címkéket, az örömszülők pedig örülnek, hogy ez is belefért a csomagárba…
 • Felkínálhat egy aloldalt egy almenüben a weboldalon (az Internet végtelen), ahol megtalálható egy képgaléria az esküvőről, hogy a boldog házasoknak elég legyen egy linket küldeni – és önnek sem haszontalan, ha új vendégek tévednek a weboldalra.
 • Akik jó példával szolgálnak

Néhányan már kiválóan felkészültek az esküvői szezonra, ilyen az egri Gróf Buttler Birtokamely napfényes teraszával, gyönyörű kilátásával igézi meg az esküvőre készülőket. A dél-balatoni Kristinus Birtok 10 szobával, profi rendezvényhelyszínnel nyújt extrákat. A szekszárdi Lajvér Birtok Kulcsár Edina modell, szépségkirálynő és műsorvezető közreműködésével egy kisfilmben mutatta be, hogy mennyire ideális helyszín. A tokaji Dereszla Pincészethez tartozó Henye Birtok közelmúltban nyílt Henye Borbárja túl van már az első esküvőn, és nagy lelkesedéssel várják a továbbiakat. No és milyen szép gondolat a „hűség városában” örök hűséget esküdni – menjünk Sopronba, ahol a Taschner Bor- és Pezsgőház segít, többek között páratlan pezsgőkkel. A móri Csetvei Pince kis létszámú, bensőséges esküvőkre lehet jó megoldás, arra viszont tökéletes. A 2015-ös Év Pincészete, a kunsági Frittmann Pincészet ugyancsak felkészült kisebb (maximum 50 fős) társaságokra. A hajós–bajai Koch Pincészet kemencéje és a belőle kikerülő étkek felejthetetlen élményt nyújtanak. A villányi Bock Pince pincekupoláját a tervező is esküvőre teremtette – akusztikájának köszönhetően a leghalkabb igen is messzire szól… Az etyeki Haraszthy Pincészet medencéjével és nyugágyaival igazi amerikai típusú esküvőt nyújt. A somlói Kreinbacher Birtok már 120 embert is képes fogadni, és komoly érv mellettük, hogy kéznél van az ország egyik legjobb pezsgője, és a chef is kiváló. A tokaji Erdőbényén a török ellen bátran kiálló leány, Magita legendáját őrzi a Béres Szőlőbirtok és Pincészet egyik bora, de legendából, szívmelengető történetből bőven tudnak szolgálni, ez pedig ugyancsak vonzó lehet, ha a szívről van szó…


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.