Mit ajándékozzunk partnereinknek?

7 ötlet borászatok számára

November elején még időben vagyunk ahhoz, hogy kicsit gondolkodjunk, és a kézen fekvő palack bor és saját kézzel aláírt üdvözlőkártya kissé elcsépelt kombója helyett valami újjal álljunk elő. A partnereknek küldött ajándéknak akkor van értelme, ha

  • nem dönt romba anyagilag – szebben mondva nem terheli meg költségvetésünket,
  • valós vagy eszmei értéke van, tehát nem gagyi, nem hajítja a reklámajándékok közé a megajándékozott,
  • és lehetőleg marketingértéke is van, tehát a megajándékozottban erősíti a márka szeretetét.

Összeállításunkban néhány hasznos tanácsot adunk közre, amelyek megfelelnek a fenti kritériumoknak.

1. Kóstolás voucher

Ha tényleg becses a partner, miért ne ajándékozzuk meg a legkedvesebbel, egy személyes kóstolóval, hogy még vonzóbb legyen, 2 főre. Ügyelnünk kell arra, hogy feltüntessük, hogy előzetes bejelentkezés szükséges, és hogy pontosan hány soros kóstolóra jogosít fel az utalvány. A voucher lehet elektronikus is, akkor hangsúlyozzuk, hogy névre szóló, ha pedig nyomtatjuk, akkor célszerű sorszámmal ellátni. A vouchernek így van nyomdaköltsége, talán elegánsabb, bár az elektronikus könnyebben előkereshető, és az elektronikus is nézhet ki jól, így inkább a hozzánk közelebb álló megoldást válasszuk. Természetesen a kóstolásnak is van bekerülési értéke (borok és munkaidő), de csak akkor, ha valóban eljön a megjutalmazott, aki viszont – ha már elutazik a pincészethez – biztosan fog vásárolni is, ha van étkezési lehetőség, akkor nagy valószínűséggel vacsorázni is fog, tehát kedvesen, de mégiscsak házhoz hozzuk az ügyfeleket.

2. Belépő jövőbeni rendezvényre

Az előzőhöz hasonlatos, de nem saját helyszínen megrendezett kóstolóra, hanem olyan rendezvényre vonatkozhat, amelyen a borászat várhatóan részt vesz. Mögötte pedig az a logika, hogy a Budapest Borfesztiválra, a VinCE Budapestre, a Winelovers kóstolókra a borászat eleve szokott fontos partnereket hívni, miért ne tegye meg már karácsonykor? Így pusztán átcsoportosít egy amúgy is tervezett kiadást, és jó előre bebiztosítja a helyet a fontos partner naptárában. Két karszalag jól mutat egy üvegcsében szalaggal átköltve, remek üzenet a palackban. Más kérdés, hogy kevés rendezvény tud előre jegyet biztosítani 2019-re, de azért egy próbát megér. A II. Hungarianwines Gettogether rendezvényre például mi már el tudjuk küldeni a partnereknek szóló meghívót… A 2019-es esemény Móron, a Csetvei Kertben lesz augusztus 16-án, busztranszfer lesz Budapestről és vissza, és minden kiállító 10 partnert hívhat. A kiállításon csak hungarianwines.eu partnerborászatok állíthatnak ki, kiállítói díj nincs.

3. Naptár egyedi designnal

Egy plakátszerű falinaptár igen kis költséggel előállítható, sőt akár elég csak elektronikusan elküldeni, s nyomtathatja maga a címzett. A naptárba előre beírhatjuk a fontos eseményeket a borászatban és a saját borvidékünkön, illetve azokat a rendezvényeket, amelyeken részt veszünk. Ajánlhatunk minden hónapra egy évszaknak, ünnepnek megfelelő bort. Mindennek csupán grafikai tervezés a költsége, és amennyiben a címzett kiteszi az irodája ajtajára, elég sokszor fogunk eszébe jutni…

A hungarianwines tavalyelőtti naptára így nézett ki

A Nemos Creative ügynöség vállalja személyre szabott naptárok készítését.

4. Pohárjelölő – mindig jól jön

Bort leginkább társaságban fogyasztunk, s ha már társaság, akkor általában is össze is keverjük a poharakat, amit azért jobb lenne elkerülni, erre remek megoldás a pohárjelölő. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható megoldás nem az igazi, a kis szilikoncsipeszek lepotyognak, mások igazán bájosak egy babazsúron, de a borokra nem illenek. A borászat logóját egy éremformájú medálra nyomva kis lánccal viszont hasznos készletet készíttethetünk. A képen látható szőlőfürtös pohárjelölő pedig szinte ékszer a poháron, minden szett egyedi megrendelésre készül, 2500 Ft / 6 db-os áron rendelhető.

info@hungarianwines.eu

5. Ünnepi receptek

Korábban az „Így főznek a borászok”, most pedig a „Gyengébb? Nem!” című kötet sikere bizonyítja, hogy a borász kedvenc receptje érdekli az embereket, szívesen főzik meg az így ajánlott ételeket. Kedves és hasznos ajándék lehet egy ünnepi receptgyűjtemény a borászat tagjainak receptjeivel, természetesen borajánlattal. Ha van rá keret, gyártathatunk nyomtatott füzetkét, de az elektronikus is megteszi.

6. Saját vagy majdnem saját ínyencség

Örökzöld ötlet, amelyhez segítségül hívhatunk egy helyi manufaktúrát (például Csetvei-borok Kakasbonbonba töltve), de készíthetünk lekvárt saját borral ízesítve, chutney-t, karácsonyi aprósüteményt, fűszerezett olajat, borban érlelt sajtot – a sor végtelen. A csinos üvegcséken és az alapanyagon kívül nincs más költség, csak a szállítás, amely viszont akár tetemes is lehet, ha országszerte postán vagy csomagküldő szolgálattal küldjük.

7. Ének a hóban

A karácsony előtt küldött „kellemes ünnepeket kíván a borászatunk” e-mailek már inkább idegesítik a kedves címzetteket, kevés elektronikus karácsonyi lap lépi át az ingerküszöböt. Az Osztrák Bormarketing személyes és nem mellesleg profi karácsonyi videója 2011-ből azonban az egyik legsikeresebb valaha készített karácsonyi üdvözlet, közel háromezren nézték meg, ami komoly megnyitási szám egy amúgy is „médiazajos” időszakban.

 


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.