tokaj

Tokaj friss szemmel

A borok királya és a királyok bora évszázadok óta uralkodók kedvence, és mi, akik ott élünk vagy gyakran látogatunk ide, dédelgetett gyermekünkként imádjuk és csodáljuk. De vajon mit lát Tokajból a világ? Valóban világhírű a furmint? Tudják, hogy miért luxustermék a tokaji aszú? Kóstoltak már hárslevelűt? Pukkantottak már tokaji pezsgőt? Ebben a kategóriában bármilyen stílusú írással lehet nevezni (riport, interjú, útleírás, tárca stb), egy kikötés van: a főszereplő a Tokaji borvidék legyen. Ha valaki még nem járt itt, nem kizáró ok, a borokon keresztül is lehet véleménye a borvidékről.

Döntősök

Németi Sándor

Meglepődve fogadtam a hírt. Egyrészről mert a köztudatban a borászkodást a mai napig kifejezetten férfias szakmának tekintik, másrészről pedig a származásom miatt. Franciaországból, a Loire-völgyből származom, majd azok után, hogy 1994-ben borász-mérnöki diplomát szereztem Bordeaux-ban, gyakorlati céllal néhány hónapra Tokaj-Hegyaljára költöztem.

Olvasd el

Geri Ádám

„Egyelőre nem használtuk. Meglátjuk, másoknak hogy válik be ebben az évben” – mondja egy idősebb férfi a bodrogkisfaludi  közösségi gazdaboltban. Ő éppen csak palackkapszulákat vásárolni ugrott be, amúgy már 4 hónapja használja a boltot, nem is tudott róla, hogy még csak most volt a hivatalos átadó.

Olvasd el

Vargha Márk

Sok turisztikai fesztivál küzd forráshiánnyal. Az idén szinte mindenhol jóval szűkösebbek voltak a pénzügyi keretek, mint eddig bármikor, ezért a tállyai Kerekdomb Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy szeptemberben nem rendezik meg a mindössze néhány éves múltra visszatekintő rendezvényt.

Olvasd el

A kategória támogatója

Grand Tokaj – Nyiss a hagyományok felé

A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre és -felvásárlásra épül.
A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A teljes átalakulást eredményező folyamat része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet vállalati és termékarculatának frissítése, amelynek az említett névváltás volt az egyik fontos mérföldköve a borászat életében.
Az átalakítás nemcsak azért szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji nedűk újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.

A közel 70 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. 2014-ben adták át a 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnokot, ami technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására. Elkészült és megkezdte működését a 10 millió palack/év kapacitású palackozó, idén és a következő következő években pedig további fejlesztések valósulnak meg a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben található pincéjénél.
A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is. 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás.

A kategória díjai

A kategória díjai

  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese egy vouchert kap, amellyel részt vehet egy pincelátogatáson Magyarország leghosszabb pincelabirintusában, a Grand Tokajnál, és ehhez egy exkluzív kóstoló is jár.
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 15–18-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne a Grand Tokaj.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) egy 3 palackos Grand Tokaj-borválogatást kap.
  • A kategória mindegyik döntőse részt vehet az augusztus 16-i díjátadón, amelyre a tokaji Patricius Borházban kerül sor.

A Zsűri

Ercsei Dániel
Ercsei Dániel

2009 óta főállásban borszakíró, először a Borigo Magazin, majd később a Pécsi Borozó szerkesztője. Emellett 2014-től az első és azóta is az egyetlen kizárólag Közép-Kelet-Európáról szóló, angol nyelvű online bormagazin, a WineSofa megbízott főszerkesztője, számtalan borral, borturizmussal kapcsolatos publikáció szerzője, a Nagy Magyar Boratlasz társszerzője. A Concours Mondial de Bruxelles nevű hatalmas nemzetközi borversenyen, eddig egyedüliként, kétszer is (2015, 2019) a legjobb borbíráló (Benchmark Taster), a The Born Digital Wine Award 2016 harmadik helyezettje, a Milllésima Blog Award 2017 győztese, a Hungarian WebWineWriting 2018 zsűritagja és 2019-es abszolút győztese.

Toronyi Zsuzsa
Toronyi Zsuzsa

Tapasztalt és nagy tudású bormarketing szakember, boroktató és végzett borász. Az ő nevéhez fűződik a londoni Wines of Hungary UK bormarketing ügynökség, amely magyar borokat népszerűsít a brit piacon. Korábban Londonban egy vezető multinacionális vállalat marketing-kommunikációs csapatát vezette, előtte pedig Magyarországon borbeszerzőként tevékenykedett, illetve a hazai legnagyobb WSET iskola, a CEWI társtulajdonosa volt.

Farkas Erzsébet
Farkas Erzsébet

Tanulmányait a debreceni egyetemen, majd a budapesti Külkereskedelmi Intézetben folytatta. A Grand Tokajnál már 23 éve látja el az exportmenedzseri pozíciót, melynek köszönhetően különösen nagy rálátása van a nemzetközi borpiacra – például ő volt az első magyar kiállító a ProWein szakkiállításon. Folyamatosan tanulmányozza a szaksajtót, kíváncsian várja, hogy milyen cikkek fognak születni Tokaj témában.


Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.