Temetjük a pezsgősflőtét?

„Nem az ünnepeket átkozom, csak a flőtét”

Anne Krebiehl MW Budapesten is tartott már előadást (2015-ben a VinCE Budapesten), és a fiatalabb Master of Wine szakértők közül az egyik legtöbbet publikáló borszakíró, a Wine Enthusiast és más lapok rendszeres szerzője. A brit Decanter hasábjain vetette fel a flőte-ellenes jelenséget, mondván, hogy „bár semmi nem add nagyobb ragyogást az ünnepeknek, mint a pezsgősflőtékben felfelé szálló buborékok, én egy ideje mégsem nyúltam az én flőtéimhez, és nem azért, mert kiátkoztam volna akár az ünnepeket, akár a pezsgőt”.

Nincs egyedül tézisével

Nálunk is gyakori, hogy szakértők inkább fehérboros pohárban kóstolnak pezsgőt. Maximilian Riedel, a neves Riedel pohárcég ügyvezetője régóta azon van, hogy hivatalosan is elavultnak tekintsék a flőtét, és a legtöbb champagne-i pincemester, többek közt a márciusban Budapesten fantasztikus mesterkurzust celebráló Jean-Baptiste Lécallion, a Roederer vezetője is flőte-ellenes.

A szépség nem elég

A flőte mellett a szerző szerint annyi szól, hogy

  • Ideális mennyiség fér belé, ezért szeretik a cateringcégek.
  • Kevesebb esély van rá, hogy kiömöljön belőle az értékes ital.
  • Jól mutatnak benne a felszálló buborékok (főleg mivel a legtöbb flőte belsejében alul van egy diszkrét pont, amely még inkább serkenti a buborékok áramlását.

A megoldás: kirobbanó buborékok

Nem újkeletű vélemény, hogy a pezsgő buborékjai bizony ízeket hordoznak. Ez lehet az egyik kulcsa egy champagne-i sommelier, Philippe Jamesse poharának. A fiatalember a reimsi Les Crayères vezető sommelier-jeként támadást indított a flőték ellen, és egy helyi üveggyártóval, a Lehmannal létrehozta az ideális poharat, amely legszélesebb pontján 88 mm, a szájánál pedig összeszűkül. A kutatások szerint az ízhordozó buborékok a felszínen pukkannak ki, s mivel itt a legszélesebb pontig töltjük a pezsgőt, egyszerre számtalan buborék ontja az aromákat, amelyek az összeszűkülő száj miatt összegyűjtve maradnak, hogy beleszagolva maximálisan élvezhessük őket.

A cikk további pezsgőkészítőket szólaltak meg, melyek mindegyike a flőtével szemben a fehérboros kelyhet vagy egy-egy speciális, pezsgőre kifejlesztett kelyhet részesíti előnyben, és azt is többen elmondják, hogy az évjáratos pezsgőnek más pohár áll jól, mint a nem évjáratosnak. A cikkben szavazásra buzdítják az olvasókat, amely szerint jelenleg a 15 000 szavazó több mint 57%-a flőte-ellenes.

Az eredeti cikk itt olvasható

Hungarianwines Follow us on instagram

Made with love by Nemos Creative Ltd.